11.9.2017

Rivitalopihan päivitys

Syyshortensia sopii moneen: niin 1980-luvun tiilitaloon kuin moderniin pihaan. Värejä löytyy tummasta punaisesta valkoiseen. Kotimaisten hortensialajien ehdoton ykköstaimisto on Tahvoset.
 
Potilaana oli tällä kertaa piha, jota oli hankala käyttää ja hoitaa suuren osan vuotta.
Jyrkkä nurmirinne vei ojan pohjalle, jossa oli orapihlaja-aita. Aita ei toiminut näkösuojana ollessaan vajaa kaksi metriä alempana kuin pihan käyttöalueet.
Ainoa kulkuväylä pihalle oli jyrkän nurmirinteen kautta.
Pihan oleskelualueen kivetys oli väsähtänyt, samoin talon sokkeli oli päivitystä vaille.
Ja kaikki tämä oli perustettu paksun savipatjan päälle, joten piha oli suuren osan vuotta märkä ja liukas.

Lähtötilanne, rinne vie yli puolet pihasta. Tasaista käyttömaata toivottiin lisää.

Rinnettä leikattiin jyrkimmästä kohtaa, jotta saatiin otollinen kasvupaikka pensaille.

Vanha ja painunut kivetys poistettiin.

Sokkelin viereinen humus poistettiin.

Kuten useimmiten, työläimpiä alueita olivat kivetykset. Niiden alta ajettiin savimaa pois ja tilalle tuotiin mursketta ja kivituhkaa. Sokkeli päivitettiin sokkelisoralla ja seulanpääkivetyksellä.
Rinnettä loivennettiin istutusten kohdalla, ja kulkuväylälle asennettiin porrastus ja pihakivi. Samalla pintavesien ohjaus päivitettiin.
Kivetysten väliin jätettiin kapea istutusalue pihan vanhoille perennoille.
 
Uusi kulkuväylä sai betoniportaat ja pinnaksi pihakiven.
 
Pihan perennat pelastettiin työmaan alta. Ne puhdistettiin rikkakasvustosta, jaettiin ja istutettiin uuteen paikkaan.
 
Kulkuväylä on nyt tasainen ja pysyy pihakiven ansiosta kuivana ja turvallisena käyttää. Kasvit molemmin puolin kulkuväylää tarjoavat kulkijalle katseltavaa.
 
Savimaata ajettiin pois, rinne ja uudet istutusalueet kuorittiin nurmesta ja savesta. Tilalle tuotiin puutarha- ja havumultaa.
Rinteeseen istutettiin valkokirjokanukkaa, hortensioita, alppiruusuja ja rinneangervoa suurina ryhminä. Kasvaessaan alue on yhtenäinen usean lajin aidanne, joka tarjoaa suojaa ja silmäniloa läpi kasvukauden. Katteena käytettiin kaakaokatetta, joka sekä estää rikkakasvuston siementämisen että luovuttaa ravinteita kasvualustaan. Katteen kaunis ruskea väri tuo viimeistelyn tunnetta pihapiiriin.
Nurmialueelle tehtiin uusi istutusalue uuden kivetyksen reunaan, jotta kivetys ei näyttäisi pihasta irralliselta. Alueen kaatoja tasattiin, ja saatiinkin melko tasainen nurmialue, joka on käyttöpinnaltaan huomattavasti entistä suurempi, vaikka nurmenleikkuualueet pienenivät kolmanneksella.

Rinnetontille saatiin suuri yhtenäinen nurmialue ajanviettoon.

Istutusten ja kivetyksen väliin jäi metrin leveä nurmikaistale, johon lumet on talvella helppo läjittää.

Alppiruusu Tigerstedt.

Valkokirjokanukka.
 
Nyt sitten taas seurataan sitä kasvamisen ihmettä.
-Pihalla.





2 kommenttia:

  1. Kiva muutos. Pihasta tuli paljon käytännöllisempi ja kaunis myös. Ennen ja jälkeen kuvia on aina niin mukava katsella. :)

    VastaaPoista
  2. Hienon näköinen. Mukava nähdä tuo muutos. Meillä myös rivitalossa varmasti joitain muutoksia tulossa. Uusi kiinteistöpalvelu on etsinnässä, joten kovasti odotetaan, mitä tulevaisuudessa tapahtuu! https://www.pkmkpalvelut.fi/kiinteistopalvelut

    VastaaPoista