7.8.2017

Matera, Matera!

Tämä on luultavasti kaikkein mieleenpainuvin kaupunki, jossa olen käynyt. Vanha kallioon hakattu kylä, joka heräsi eloon vuosikymmenten autioitumisen jälkeen.
Vanhoissa luola-asunnoissa ilman sähköä ja muita mukavuuksia elävät ihmiset pakotettiin 1950-luvulla muuttamaan asunnoistaan uusiin kerrostaloasuntoihin. Alue autioitui ja ränsistyi kunnes 1980-luvulla UNESCO Italian hallituksen ohella puuttui asiaan. Myös Hollywood kiinnostui alueesta, ja siellä onkin filmattu useita elokuvia aina 007:stä Ben Huriin.

Me ajelimme läpi Basilicatan laajojen viini- ja oliivilehtojen ja saavuimme Materaan, kun aurinko oli jo laskenut. Maisema teki lähtemättömän vaikutuksen pimeässäkin.



Salenton merimaisemien jälkeen vuoret, kivikautiset luola-asunnot ja Materan vanha kaupunki (Sassi di Matera ) puhuivat meidät ympäri. Jo ensimmäisen päivän jälkeen alun perin kahden päivän mittaiseksi suunniteltu visiitti muutettiin viikon mittaiseksi.

Sassi di Matera.

Kivikautiset luolat.

Portaat ja kapeat kujat talojen välissä estävät autoliikenteen lähes kokonaan.

Vanhan luola-asunnot maisemoituvat lähes kokonaan kallioon. Ylimpänä näkyy uusi asutus, myös 50-luvulla rakennetut kerrostalot, joihin Sassin asukkaat muuttivat.

 
Hotellimme oli vanhassa kaupungissa, yksi uusimmista. Kallioon hakattu vanha asunto oli muutettu neljän huoneen pieneksi boutique-hotelliksi. Palvelu oli ihan huippua, kaikki oli kaunista ja niin moitteetonta!
Materassa on toki vanhan kaupungin lisäksi myös uusi kaupunki ja vilkas keskusta, josta löytyy laaja valikoima kauppoja, ravintoloita, museoita jne. Aika ei tullut pitkäksi, jäi aavistus, että ehdimme kahlata vain murto-osan tarjonnasta.

Hotellin käytäviä reunustaa kallion seinämät.
 
Pikkuterassi, johon pääsee kaikista huoneista myös suoraan.

Voitin korkeanpaikankammoanikin ja vaelsimme kapeita vuoristopolkuja vastakkaisille vuorille. Pariin otteeseen oli matka kylläkin katketa, kun polku hävisi tai vieressä olevat jyrkänteet tuntuivat liian pelottavilta. Mutta huipulle päästiin!

 
 
 
 
Puutarhakulttuuri on arvattavasti erilainen, johtuen niin tilan puutteesta kuin haastavista olosuhteista. Mutta kuten italialaiseen tapaan kuuluu, ei kasveilta ja ruukuilta voi välttyä. Autiotalojenkin eteen oli naapurit tuoneet opuntiakaktuksia ruukuissa, tai vallanneet itselleen tyhjästä pihasta tilaa omille viljelyksilleen.
 


 
 
 
 
 

 
Matera on vuoden 2019 kulttuuripääkaupunki, ja arvattavasti sen jälkeen sen suosio matkailukohteena nousee roimasti. Joten, jos mietit minne lähteä matkalle tänä tai ensi vuonna, suosittelen Materaa, ennen kuin turistijoukot valtaavat sen lopullisesti.
- Pihalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti