21.4.2016

Hankoon, kaupunkia pakoon!


Ihana kesä

Heinäkuussa on Hanko täynnä vilinää. Tapahtumia on jokaiselle päivälle, osittain kävijöitä on tungokseen saakka. Tunnelma on kuin ulkomailla. Rennon  lomatunnelman kruunaa Hangon tarjoamat upeat puitteet. Aava sininen meri, Suomen parhaat hiekkarannat, kylpyläkaupungin kauniit huvilat, Suomen suurin vierasvenesatama laadukkaine ravintoloineen - listaa voisi jatkaa vielä rivikaupalla.
 

 
Vuodenaikojen erilaista eksotiikkaa
Hanko parhaimmillaan on vuodenaikaan nähden yllättäviä ilmiöitä, ihmisiä nauttimassa niistä. Olipa se sitten kävely hiekkarannalla avomeren ääressä tammikuussa tai vihreä sammaleinen metsänpohja helmikuun auringossa. Tai sakea hernerokkasumu juhannusaattona, ja rapeat 8 astetta lämmintä!
Juhannusjuhlijoita!
 
Kylä hiljenee
 

Kesäsesongin ulkopuolella luonto nousee pääosaan. Tahti hiljenee kylässä, mutta hiljainen syke säilyy silti läpi vuoden.
 
Tammikuisella kävelylenkillä törmäsin näihin outoihin lintuihin. Sitkeät liitovarjoilijat Vedagrundetin rannalla surffasivat upeassa mutta hyytävässä säässä kuin olisi kesä konsanaan. Melkoisia sissejä!
 
 





Puutarhakaupunki
 
Hanko kuuluu kasvuvyöhykkeelle IA. Tämä tarkoittaa, että olosuhteet ovat suotuisammat kuin muualla Suomessa, mutta paikoin hyvinkin haastavat johtuen merituulen ja hiekkamaan aiheuttamista haasteista.
Merivesi lämpenee hitaasti, joten kevät on viileä ja pitkä. Syksy taas on lämmin ja kesä pidempi kuin sisämaassa, sillä lämmennyt meri pitää ilmankin lämpimänä aina syyskuun loppuun saakka.

Kevään ja alkukesän kukinta on noin viikon tai kaksi myöhemmin kuin sisämaassa, ja kestää viileän ilman johdosta myös pidempään. Sipulikukkien kukinta hyötyy tästä ehkä eniten, toukokuu onkin upeaa aikaa puutarhamatkailijalle tulla Hankoon. Suurin osa perinteisistä puistopuistamme kukkii, samoin kaikki sipulikasvit.

Hangon Puutarhaviikko osuu myös toukokuuhun (23.-29.5.). Se järjestetään jo kolmatta kertaa ja ohjelma on monipuolinen. Mukana on niin luentoja kuin opastettuja käyntejä puutarhoilla ja villiyrttien kasvupaikoilla.Ohjelma löytyy täältä täältä ja liput täältä.
 
Kesäkuussa kukkivat valtavat alppiruusut hankolaisten pihoilla, suuret kultasateet puistoissa huumaten eksoottisella ulkonäöllään ja tuoksullaan kesäiset kulkijat.

Hangon köynnösruusut ovat jo hieman käsite, Flammentanz-lajike pitkällä punaisella kukinnallaan on huomattavin. Ruusut voivat ja talvehtivat tässä pienilmastossa hyvin, kunhan ne on istutettu suojaisaan paikkaan. Samoin lajit, joiden ei juurikaan odoteta talvehtivan meillä, pärjäävät hyvin: muratti talvehtii ikivihreänä, persikat tekevät sadon. Tässä todiste moisesta, perheemme on korjannut satoa persikastamme jo vuosia, kymmeniä hedelmiä vuosittain. Muratti talvehtii niin köynnöksenä kuin maanpeittokasvinakin, kaunis ikivihreä matto kiipeää kotipihlajaamme metrien korkeudelle.



 
 



Visiitin arvoinen
 
Muutin Hankoon 80-luvun lopussa.
Kuljin turistina ensimmäiset vuodet, vietin vain viikonloput asunnossamme, viikot opiskelin Turussa. Hanko puhutteli heti ensi kosketuksesta lähtien: luonto, rannat ja meri eivät voi jättää ketään kylmäksi. Vuodenajasta riippumatta on Hanko aina visiitin arvoinen.
 



 
- Pihalla


 

2 kommenttia:

  1. Ai vitsit, tuo persikka olisi niin ihana saada kasvamaan. Aion kyllä yrittää jonain päivänä, mutta nyt minulla ei ole sille sopivaa paikkaa. Ehkä se jaksaisi täällä 1B:ssäkin, vaikka merituuli puhaltaa! :)

    VastaaPoista
  2. Suojaat vain kevään tuulilta, tämä nimittäin kukkii todella aikaisin. Suosittelen, makeita ja mehukkaita!

    VastaaPoista