24.8.2016

Nurmikko, suomalaisen puutarhan kulmakivi

Nurmi on suomalaisen puutarhan perinteisin elementti - ainakin viimeisen sadan vuoden ajalta. Olkoon piha uusi tai vanha, kuuluu leikattu nurmikenttä useimmiten pihan pintamateriaaleihin.

Suunnittelijan ja rakentajan näkökulmasta se on usein helpoin ratkaisu, jos tilaa on paljon.
Uutta pihaa suunnittelevan on kuitenkin hyvä muistaa kuinka paljon hoitoa siisti vihreä kenttä vaatii. Leikkaus on tehtävä viikoittain, ja mikäli leikkuujäte kerätään pois, on myös lannoituksesta huolehdittava useamman kerran kasvukaudessa.

Nurmikko on lapsiperheissä ehdoton elementti: leikkikenttä, pelikenttä tai vain vapaaseen oleskeluun suunnisteltu alue, jossa ei tarvitse varoa pensaita tai kukkia.

Uudispihan nurmialue rajautuu rajaistutuksiin ja komeisiin mäntyihin.

Aina nurmikko ei kuitenkaan ole tasainen pelikenttä - vanhoissa pihoissa se on osa maisemaa ja korostaa pihan puita ja istutuksia.
Vanhaa pihaa kunnostettaessa on hyvä pohtia pinnan kallistuksia ja muotoja, liian tasainen lopputulos tekee alueesta epätasapainoisen.


Uusi nurmikko sulautuu vanhaan pihaan omenapuun juurelle.
 
Nurmikko voi olla myös osa maisemaa, tässä karun rannikkomaiseman jatkeena.

Perinteisessä mielessä nurmi on puutarhan lattian pintamateriaali, tässä hedelmäpuutarhan lattiana.

Suuret istutusalueet ja niiden reunimmaiset kasvit korostuvat tasaista vihreää pintaa vasten.

Oli sitten kyseessä vanha maalaismaisema tai moderni piha, nurmikko muotoutuu maisemaan oivallisesti, kunhan sitä käytetään oikein. Kussakin ympäristössä sen tyyliin ja henkeen sopeutuen.

Klassinen kaartuva pihatie näyttää siltä kuin se olisi aina ollut siinä ja ohjannut vierailijan perille.

Esimerkkinä modernista tavasta käyttää nurmea on alempana oleva kuva - kulkuväylä ja nurmi yhdessä muodostavat pihan katseenvangitsijan. Modernin viherrakentajan taidonnäyte!



 

Tässä vaiheessa kesää meistä moni on tympääntynyt ainaiseen nurmikonleikkuuseen. Varsinkin jos piha on enemmänkin leikkurin pujottelurata kuin aukea nurmikenttä.
Yksi vaihtoehto on ulkoistaa koko leikkuutyö: palkkaa paikallinen puutarhaurakoitsija. Sinä saat työstä kotitalousvähennyksen ja nurmikko hyvän hoidon - kaikki voittaa.
- Pihalla.

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus. Samaa mieltä, nurmikko on tädrkeä osa puutarhaa ja pihamaisemaa. Meillä on käytetty puutarhassa aika paljon kiveä, mutta haluan kuitenkin säilyttää nurmikkona. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Moni haluaa jättää nurmikon kokonaan poiskin, yleensä ajatuksena on silloin vähentää pihatöiden määrää. Mutta silti nurmikko elementtinä pitää pintansa suomalaisessa pihassa.

      Poista