24.5.2016

Talvivahingot - muistutus siitä, ettei mikään ole varmaa.


Kiitos talven, joka oli luonnolle ja kasveille rankoin yli 30 vuoteen, minut ja sadat kollegat on palautettu ruotiimme. Sitä jo piti itsestään selvänä, että haastavatkin lajit selviävät talvesta kuin talvesta. Ja sitten, tuli talvi 2016....Force majeur - ylitsepääsemättömät tai ennalta arvaamattomat tapahtumat, asiat joille ei vaan voi mitään - on lisättynä niin viherrakennuksen sopimusteksteihin, kuin taimistojen tilausvahvistuksiinkin.
Se vapauttaa toimittajan osittain vastuusta, jos force majeur-pykälän ehdot täyttyvät. Mielipahasta ja lisätyöstä se ei vapauta ketään. Me kaikki painimme nyt pulman kanssa, joka pitää ratkaista niin, että asiakas on tyytyväinen. Harvinaisempia lajeja metsästetään Keski-Eurooppaa myöten, mutta kaikille ei nyt vaan ihan kaikkea riitä. Tyhjästä on paha nyhjästä.

Ammattitaito punnitaankin nyt siinä mitä taimistot, suunnittelijat ja viherrakentajat tarjoavat tilalle.
Kun kasviluettelossa lukee variksenmarjamatto, niin kelpaako tilalle kuntta tai sianpuolukka? Onko monilajinen maksaruohomatto varmempi talvehtimisessaan kuin valkomaksaruohomatto?
Kotipuutarhuritkin ovat saaneet tuntea talven voiman pihoillaan.

Puksipuu - kuolleita ja vahingoittuneita.
Persikka - kuolleita ja vahingoittuneita.
Ruusu - kuolleita ja vahingoittuneita.
Laventeli - kuolleita ja vahingoittuneita.
Perennamatot - kuolleita ja vahingoittuneita.
Valkokartiokuusi - kuolleita ja vahingoittuneita.
Magnolia - kuolleita ja vahingoittuneita.


Tässähän se taitaa kuitenkin olla myös tämä puutarhan koukku, johon me hurahtaneet jäämme kiinni. Koskaan ei tule valmista. Koskaan sitä ei itsekään ole ihan taitaja..

Tasaisin väliajoin sitä joutuu nöyrtymään ja myöntämään, että luonnon ehdoillahan tässä edetään.
- Pihalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti