Lunta, lunta, lunta!
Talventörröttäjä-termi on huono. Se ei anna oikeutta itse törröttäjille, kauniit kasvit, kaamea nimi.
Niin pensaat, perennat kuin puutkin luovat talvimaiseman, puhumattakaan ikivihreistämme.
Mikäli tontti on yhtä tasainen ja mielikuvitukseton kuin meidän, niin muotoja ja korkoeroja - jännitystä - saa luotua eri korkuisilla kasveilla. Ryhmittely on avainsana!
Oksien värit ja muodot, ne korostuvat lehdettöminä. Kaunis puun latva paljastuu, kun lehdet putoavat ja päästävät oksiston pääosaan.
Pysähdy hetkeksi kotipuun viereen, tarkastele sen oksistoa tai talon seinustan köynnösten kuivuneita kukintoja.
Hydrangea anomala subsp. petiolaris, köynnöshortensian kukintoja. |
En koskaan leikkaa alas omaa pallohortensia-aidannettani syksyisin, vaikkakin kirjaan toimeenpiteen suositeltavana suunnittelemieni pihojen hoito-ohjeisiin. Kasvi on erinomainen valinta lumenläjityspaikoille, koska se alasleikattuna ei välitä suuristakaan lumikasoista päällään. Se kasvaa metrin korkuiseksi vehmaaksi kukkivaksi kasvustoksi joka vuosi. Mutta on se kaunis talventörröttäjänäkin - yksi suosikeistani.
Hydrangea arb. Annalbelle, pallohortensia etualalla. |
Sorbus sorbifolia, viitapihlaja-angervon talviasu. |
Lumipeite suojaa kasveja pakkaselta. Ikävä kyllä lumi suojaa myös kasvualustan suojassa talvehtivia tuholaisia. Toivotaan, että alkuvuoden tulipalopakkaset ovat tehonneet, ja etana-kanta olisi pienempi, kun kevät koittaa. Espanjansiruetana, lehtokotilot ja kasvavaa harmia aiheuttavat punkit eivät pidä pakkasista. Toivottavasti Suomen talvi hoitaa tämän ongelman nyt hieman parempaan tasapainoon.
Ja jos lumityöt tuntuvat liian työläiltä, tässä neuvo, joka oikeasti tepsii. Nauti lasi kuplivaa juhlajuomaa tai kuppi teetä palkintona tehdystä työstä - Pihalla..
En malta olla jakamatta tätä maisemaa kanssanne, tämä kuvaotos on tämän aamuiselta kävelyltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti