5.5.2018

Suunnittele uusi patio tai terassi, osa 1. Valo: koeaja pation sijainti.
Voiko pihalla olla useampi paikka oleskelulle ja levolle? Totta kai, useimmiten se on itse asiassa pikku pakko.
Yleisin syy paikan valinnalle on auringonvalo - sitä täytyy olla oleskelualueella silloin, kun siellä aikaa vietetään.
 Ilta-aurinko grillauspaikalla ja aamuaurinko aamukahvipaikalla. Jos olet oikein onnekas, saattaa samalla terassilla olla molemmat, mutta yleisimmin tulevat puiden latvat tai talon seinät auringonvalon tielle.
Joten aloita seuraamalla aurinkoa - missä paistaa ja kuinka kauan. Ota mukaan kuppi teetä ja puutarhatuoli, kierrä piha auringon valoa seuraten. Huomioi, että keskikesällä aurinko on korkeammalla kuin alku- tai loppukesästä.
Jos olet aloittamassa ihan alusta ja olet uuden pihan onnekas omistaja, voit luoda pihasi aivan toiveittesi mukaiseksi.
Sijoita oleskelualueet luontevasti muiden toimita-alueiden yhteyteen.


Aamu- ja aamupäivän oleskelualueella vietetään loma-ajan laiskat aamukahvit, ja siitä on mukava siirtyä tarkastelemaan mahdollisen kasvimaan tai kasvihuoneen tilannetta.


Mikäli tuleva patio on iltapäivän ja ilta-auringon alla, suunnittele se riittävän suureksi, jotta ruokailuryhmä ja grilli mahtuvat patiolle ja niiden ohitse kulkeminen onnistuu helposti. Tämä on alue, jolla mitä todennäköisimmin vietetään kesän juhlat ja kestitään vieraat.
Jos tilaa on ruhtinaallisesti, tee oleskelualueesta monitasoinen: ruoka nautitaan talon yhteydessä olevalla terassilla ja jälkkärikahvit taas pihan tasossa olevalla patiolla. Yhtenäinen pintamateriaali portaineen yhdistää kaikki toisiinsa, ja lopputulos on harmoninen.


Vanhan pihan uudistus on usein haasteellisempaa kuin uuden pihan rakentaminen, mutta tulos on nopeammin valmiin näköinen.


"Ankkuroi" uusi patio tai terassi pihaan valitsemalla paikka, jossa kasvaa vanha kaunis puu tai iso pensasryhmä. Näin saat nopeasti tuloksen, joka näyttää siltä että se olisi ollut siinä aina.
Onko parempaa paikkaa nauttia illasta ja omasta puutarhasta kuin lempipuun alla?
- Pihalla.

1.4.2018

Vanhoja puutarhoja, uusia ilmeitä

Vanhojen pihojen kunnostuksen suunnittelu on ihanaa ja palkitsevaa työtä.  Haasteellisinta on yhdistää nykyajan vaatimukset menneen ajan tunnelmaan. Onnistunut lopputulos tuo pihapiiriin lisää mielenkiintoa, kerrostuksellisuutta, tarinaa menneestä ja viestiä nykyisyydestä.Olen ollut onnekas ja saanut todella inspiroivia ja upeita työtehtäviä. Tämän kauden suunnitteluista osa on jo valmiita, ja aloittelemme via Gardenissa jo niiden toteutuksia. Useat niistä on myöhemmin luettavissa eri julkaisuista.

Vielä kevään aikana töitämme voi selailla ainakin Sanoman ja Terassi-lehden julkaisuista.
Tässä kuitenkin pieni kooste jo toteutetuista ja julkaistuista kunnostuksista.

Ja hei, jos inspiroiduit ja mietit vieläkö ehtii tälle kesälle - ota yhteyttä! Laitetaan pyörät pyörimään.
- Pihalla.

 

 

 
 

2.3.2018

Palatsimajoitus, aamiaista appelsiinitarhojen ja mantelikukkien yllä


Kun loma on riittävän pitkä, tarvitsee sitä lomaa loman vietostakin! Osoitteemme pitkäksi viikonlopuksi oli Palace de Estoi Etelä-Portugalissa, Faron liepeillä.
Lähteistä riippuen tilaa ja sen rakennuksia on ryhdytty rakentamaan 1600-luvun lopusta lähtien, nykyinen palatsi on 1800-luvun tuotosta, jota on 2000-luvulla kunnostettu pieteetillä.
Näkymät palatsin terasseilta ja sitä ympäröiviltä vuorenrinteiltä ovat upeat - kirkkaalla ilmalla näkee Atlantin.Majoitustilat ovat palatsin yhteyteen rakennetussa modernissa siivessä, samoin uima-altaat ja palvelut. Itse palatsissa syödään aamiaiset, lounaat, kello viiden teet ja illalliset, jokainen omassa salissaan. Kuvat puhukoot tässä puolestaan.Puutarha-alueet ovat hoidettuja, tarjolla on niin muotopuutarhaa kuin hedelmätarhaa, kalifornialaistyylistä heinäaavikkoa ja erilaisia vesiaiheita. Jokaiselle jotakin.

Palatsia ja sen puutarhaa ympäröi korkea vaaleanpunainen muuri, joka pitää kyläläiset loitolla ja luksusmatkalaiset hotellin kassakoneiden lähettyvillä.
Me kyllä uhmasimme ajatusta ja vierailimme piskuisessa ja ränsistyneessä Estoin kylässä. Todettuamme kylän annin melko vähäiseksi, autoilimme kapeita vuoristoteitä muihin ympäröiviin kyliin. Lähistöllä on monta visiitin arvoista kylää ja maisemat matkan varrella ovat hulppeat. Mantelipuut kukkivat, kevätvihman tuoksu oli huumaava, ruoka hyvää ja kahvi vahvaa.Skål keväälle, kukille ja auringolle, kohta kohti kylmää mutta ihanaa Suomen talvea!
- Pihalla.26.2.2018

Yhden julkisivun työselostus

 
Piha oli jäänyt talon rakennustyömaavaiheeseen. Onneksi toinen puoli tontista oli säästetty luonnontilaisena ja vahingoittumattomana. Taloa ympäröi kaunis mäntymetsä. Julkisivu oli siis vieläkin tärkeämpi, sillä se tulisi olemaan tontin ainoa viherrakennettu osa.
Puolikas tontista siis kuorittiin, pohjamateriaalit vaihdettiin ja tontilta poimitut kivet siirrettiin sivuun myöhempää käyttöä varten. Piha "huputettiin" suodatinkankailla, jotta uudet materiaalit eivät sekoittuisi keskenään tai pohjamaahan.
 
 
Suunnitelmana oli tehdä toimiva parkkialue, pieni tasainen nurmialue ja istutuksia kruunaamaan julkisivun muutos. Kulkuväylä talolle ei saisi näyttää ajotieltä, vaikka se tarvittaessa sellainen onkin.
 

Tässä vaiheessa, kun kaikki pohjatyöt ja materiaalien vaihdot on tehty, näyttää työmaa kaoottiselta. Mutta tämän jälkeen tulosta syntyy nopeasti, jäljellä on kivityöt, nurmenasennus ja kasvien istutus.

Talon sivu oli osittain korotettu muurilla, jonka jälkeen tontti jatkui metsäisenä. Kulkuväylä kivettiin ja lopulle alueelle istutettiin kunttaa ja pensaita.


 
 
 Erilaiset syyshortensiat, nietospensas ja perennat takaavat kukintaa koko kasvukaudeksi. Kasvaessaan ne ottavat suuremman roolin pihan ulkonäössä, nyt sitä hallitsevat erikokoiset luonnonkivet.
Hyvää jatkoa tälle pihalle, ja sen uusille asukkaille. Ehdottomasti yksi lempikohteistani.
- Pihalla.