29.9.2016

Vihreää ja mustaa - pihasuunnittelua kahdella värillä




Minulla on ollut ilo suunnitella tämä piha kahdesti. Ensimmäinen kerta oli noin kymmenen vuotta sitten, jolloin piha muutettiin täysin villiintyneestä niitystä nurmikoksi, tuija-aidoiksi ja helikopterikentäksi.
Vanhoja kivireunuksia kunnostettiin ja omenatarhaa elvytettiin henkiin. Pihaa rytmitettiin ja yritettiin löytää vanhaa henkeä kaiken uuden keskellä. Piha jatkoi siitä omaa elämäänsä, minä omaani.

Kohtasimme uudelleen viime vuonna. Kiinteistöllä oli nyt uudet omistajat ja uudet tarpeet pihalleen. Piha ja puutarha oli suoraan sanottuna laiminlyöty, huonosti hoidettu ja epämukava. Vuosien saatossa tehdyt muutostyöt oli tehty ammattitaidottomasti, materiaalivalinnat olivat epäkäytännöllisiä. 





 
      
 






 
  
 
Sain luottotehtävän ja hyvin vapaat kädet: selkeitä suoria linjoja, leikattuja pensaita, tilaa lasten telmiä ja aikuisten kestitä vieraitaan.

Vanhan helikopterikentän ja parkkipaikan tilalle tuli pihan toimintakeskus: uima-allas, suuri terassi ja kesäkeittiö. Sen ympäri suunnittelin uudet kulkuväylät, viheralueet ja kivetykset. Vanhan puut säästettiin, ne lukitsivat uudisrakennelmat ja pihan yhteen vanhan päärakennuksen kanssa. Pihan muutostöiden mukana suunniteltiin myös pihavalaistus uusiksi - suurin osa vanhoista valaisimista käytettiin uudelleen. Upean vanhan hevoskastanjan alle piilotettiin maapiikkivalaisin, se valaisee elokuun iltoina lehtiä, ja luo julkisivulle pehmeää tunnelmaa ja sisälle taloon vihreää hämyä.



Pääsisäänkäynti otettiin käyttöön. Vanhan alppiruusut saivat siirtyä kivetyksen tieltä, aitaan aukaistiin portti, joka sai sivuilleen komeat graniittipylväät. Vaalea väri korostaa yhteyttä valkoiseen taloon.






Valmis tulos näkyy vasta parin vuoden päästä, kunhan leikattavat pensasaita-alueet ovat saaneet oikean muotonsa ja kokonsa. Tarkoitus on trimmata niitä tiukkaan kuriin ja muotoon koko kasvukauden. Syreenikaari, joka muodostaa näköesteen kadulle on myös muotoleikattava, korkeutta tälle kaarelle sallitaan kuitenkin niin, etteivät parkkialueen autot häiritse pihan auringonpalvojia. Kaaren sisäpuolelle on asennettu led-nauha, joka valaisee leikatun symmetrisen kaaren ja antaa alueelle tunnelmaa ja suunnittelun tuntua.


Ne värit sitten? Mustaa niin terassissa, kivissä, kuorikatteessa kuin rakenteissa. Vihreätä, vihreätä, vihreätä - kaikkialla! Ruukuissa puksipuita, istutuksissa vihreitä seiniä ja uusi nurmi on kuin vihreä samettimatto. Hieman myönnytystä kuitenkin valkoisena kukkivissa perennoissa; syysleimua, rönsytiarellaa ja peittokurjenpolvea.
Pihan vanhat kasvit spurttasivat uuteen kukoistukseen saatuaan asianmukaista huomiota ja hoitoa; omenasato oli runsas, samoin viinirypäleitä tuli sankokaupalla.








Omistajat ovat tyytyväisiä lopputulokseen, niin olen minäkin ja kohteen toteuttaja via Gardenin luottotiimi.
Upean arvokohteen kunnostaminen, uuden ja vanhan yhdistäminen, ja ennen kaikkea se, että saa todeta sen toimivan, on tämän työn suola.

Innolla odotan tämän kohteen kasvavan täyteen loistoonsa!
- Pihalla.






2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, minusta myös. Ja paranee vaan, kunhan kasvit pääsevät kasvuun.

      Poista