20.8.2016

Viikonloppu Tallinnassa - ruokaa ja puutarhaa

Tallinna on ehdoton suosikkini, kun arki "hieman" kaatuu päälle, eikä oikeastaan olisi aikaa lähteä mihinkään.
Pari tuntia, ja olet keskellä vanhaa Eurooppaa. Ränsistyneitä autiotaloja, vieressä hulppeita kunnostettuja arvokiinteistöjä. Kaduilla on kuhinaa, muttei ahdistukseen saakka. Puistoja ja tilaa hengittää on yllin kyllin.




Matkan aikomus oli ottaa rennosti, ja oikeastaan ainoa päätetty päämäärä oli Tallinnan Kadriorg-puisto (http://www.visitestonia.com/fi/kadriorg-puisto).

Se on 70 hehtaarin kokoinen kaupunkipuisto, palatseineen, museoineen ja kahviloineen.

Puistoa on ruvettu rakentamaan jo vuonna 1718 Pietari Suuren määräyksestä. Eri vuosisatojen tyylit näkyvät kerrostumina alueella, on joutsenlampea, pitkiä puistokäytäviä ja muotopuutarhaa.
Kaikki on hoidettu ja ylläpidetty pieteetillä.

Yhden päivän vierailulla ei vielä pääse pitkälle, mutta jonkinlainen käsitys kuitenkin rakentui. Ja vakaa aikomus tulla uudelleen, ensi kerralla on ainakin japanilaisen puutarhan vuoro.

Oma käsitykseni Viron taitavasta ja rikkaasta puutarhakulttuurista vain vahvistui. Panostus puistoalueisiin näkyy Tallinnan kaupunkikuvassa vuosi vuodelta vahvemmin.












Illan ravintolaksi oli varattu paikalliseen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan erikoistunut nousija Leib Resto ja Aed (Uus 31, Tallinn).

Ravintola toimii kesäaikaan (ja miksei muulloinkin) suurelta osin ulkona, muurien ympäröimässä puistossa. Tunnelma oli täydellinen, pieniinkin yksityiskohtiin oli kiinnitetty huomiota.
Tuntui kuin olisi astunut aivan toiseen maailmaan: kaikki häly jäi kadulle. Suuret vihreät puut, rehevät istutukset ja hauskat patsaat luovat puistomaisen tunnelman.

Palvelu oli tehokasta ja taitavaa, ja ruoka taivaallista.

 
 
 
 
 
 
Viikonloppu teki tehtävänsä, taas jaksaa!
Pihalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti